Over lijden

Een overweging van iemand op pad:

De verlichte, de ik, de ziel, kan zichzelf alleen maar ervaren als er dualiteit is. (is dát wel zo?). Anders is er alleen maar ‘zijn’. Maar waarom wil de ziel dat? Dat lijden is toch niks aan??

Lijden

Eerst maar even over Lijden (het begrip ziel komt later wel even aan bod).

Je hebt ervaren of ervaart nu wellicht lijden in je eigen leven en lichaam. En dat lijden is genoeg voor jou, precies goed. Het maakt je tot wie je bent. Niet alleen het lijden natuurlijk, maar ook de leuke ervaringen. Er weer boven op komen! Of heel diep moeten gaan.

Zo kun je beide kanten van dezelfde medaille ervaren. Het éen kan niet zonder het andere. Dat is de dualiteit: Je kunt het goede niet ervaren als je het slechte niet ervaart/kent. Je kunt niet weten wat gezond is, als je ziekte niet kent/hebt ervaren. Enzovoort. Of anders gezegd, het Ene Ding (de medaille) ervaart zichzelf door de dualiteit. En dat is precies wat het wil.

Pad

Maar het pad gaat over het doorzien van (lees: verder kijken dan) de dualiteit, en de illusies die daaraan ten grondslag liggen. Het pad gaat over het volledige besef van wat het Ene Ding is. Het pad gaat over het doorprikken van de illusies die ten grondslag liggen aan de ‘negatieve’ kanten van de medaille. Een stapje verder dus, daar gaan we:

Zeg nou zelf, het meeste lijden dat je kent is toch helemaal niet van jou? Dat vindt toch helemaal niet plaats in jouw leven, aan jouw lichaam?

Doe eens iets heel geks. Iets heel raars, en misschien op het eerste gezicht iets ondenkbaars…

Beschouwing van lijden

Stel je nu eens voor dat dat niet ‘echt’ is: dat het lijden wat je denkt te kennen buiten wat je direct zelf hebt meegemaakt helemaal niet bestaat!

Stel nu eens dat dat lijden wat je denkt te kennen en beschouwt in geschiedenisboeken, of in journaalberichten of in je nabije omgeving, helemaal niet bestaat. Niet echt is.

Stel je eens voor dat niemand ooit MEER hoeft te lijden dan jij direct aan den lijve hebt ervaren? Ook het lijden van jezelf in je verleden/herinneringen (als ook in ‘vorige levens’, waar je in regressietherapie of anderszins ‘naar toe’ bent geweest) is ‘in het nu’ een beschouwing van lijden in plaats van lijden zelf.

Stiekem?

Stiekem denk je misschien wel eens bij iets ‘ergs’ dat gebeurt aan de andere kant van de wereld, of aan de andere kant van het land, of überhaupt bij iemand die je niet kent: “Wat heb ik daar mee te maken?”

Het antwoord is vrij simpel: niets. Maar op de éen of andere manier heb je kennelijk geleerd dat je er wel wat van moet aantrekken. Terwijl je eerste mogelijk ‘stiekeme’ ingeving misschien wel goed is: daar heb ik niets mee te maken.

Aangeleerd

Veel van wat je denkt dat waar is zonder dat ‘jezelf’ de directe ervaring heeft gehad, is aangeleerd. Kennis (‘denken te weten’) van anderen, kennis van mensen die het waarschijnlijk ook niet ervaren hebben. Waarom zou je iets aannemen wat je niet zelf hebt ervaren ? En stiekem de hele tijd blij zijn dat het jou niet overkomt? Wees blij voor wat jou wel overkomt! En niet niet blij voor wat anderen lijkt te overkomen.

Wat voor nut heeft dat? Dat is een goede vraag, toch?
Wat voor nut heeft het om je druk te maken over zaken waar je helemaal, volstrekt niets mee te maken hebt? Wil je jezelf, of anderen wat bewijzen? Je goedertierenheid, je meelevendheid? Je vermogen om compassie te tonen?

Zelfonderzoek

Misschien een leuke uitdaging voor jou?
Wat is ‘jouw’ waarheid in de tegeltjeswijsheid:

“Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest?”

De uitdaging is pas een uitdaging als je lijden zelf gaat analyseren, en angst. Beschrijf eens voor jezelf in meer dan een paar zinnen wat die begrippen voor jou inhouden.
Wat is lijden?
En wat is angst?
Denk aub niet zomaar dat je de  spreuk begrijpt…
De kans is groot dat wat je denkt er van te begrijpen van anderen komt en niet een ‘eigen wijsheid’ (slechts relevant voor jouw leven) is.

Het is door aangeleerd gedrag en denken, dat je je eigen waarheid vergeten bent. Daarom wordt wel gezegd: de waarheid is niet wat je gaat vinden, maar wat je je weer her-innert. Ik vermoed dat als je het serieus aanpakt je een paar weken met deze begrippen en hun betekenis voor jou, bezig bent!

Ziel

OK dan, nog even over de ziel, (en de zielenwereld, gidsen en zielengroepen.)
Een paar vragen:

Waar is die ziel?

Wat is de betekenis van die begrippen voor jou, nu?

Hoe bewijs je dat je ooit daar zou komen?

Wat heb je er nu aan?

Wat is de betekenis van eventuele contactervaringen als je die hebt, of hebt gehad?

En nogmaals: wat heb je NU aan de kennis van en ervaring met die begrippen?

Untitled artwork (4)

Heb je vragen?

Stel ze gerust via het menu Over en vragen.

Let wel: Stel vragen over je eigen leven, je eigen ervaring(-en) en dus over jouw illusie (*). En hoe bovenstaande voor jou daar een rol in speelt, nu.

(*) verwijst naar de Begrippenlijst

Getagd , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie