‘Gevoel van Waarheid’

Het volgende citaat is een veel gehoorde ervaring van mensen die met spiritualiteit en/of zelfonderzoek bezig zijn. Dit artikel is bedoeld om een andere kijk te geven op het mechanisme dat tot deze ervaring leidt.

“Er zijn momenten dat ik kan ervaren dat alles precies goed is zoals het bedoeld is en dat ik één met alles ben. Dit zijn unieke momenten, dan is er geen angst, geen pijn en geen zorg. Dit zijn voor mij unieke ervaringen, ik voel dan dat dit is waar het om gaat. Helaas raak ik dat ook steeds weer kwijt.”

‘Verlichting’ gaat over de waarheid van het Ene Ding. Dat Leven is, dat Jouw Leven is. Wat er veelal wordt bedoeld met ‘alles is precies goed’ en ‘je bent één met alles’ gaat niet over de gevoelsmatige ervaring daarvan, maar of het waar is of niet. Het is precies goed, of het is niet precies goed.

Om het op een andere manier te zeggen: het gaat eerder over een continu weten dat alles precies is zoals het is en dat dat volstrekt onoverkomelijk is. Dat er niets is wat jij of iemand anders ooit kon of ooit kan doen om te zorgen dat je wereld (je illusie*) er anders uit zou zien dan die nu doet.

Nemen zoals het is

Het diepe besef hiervan zorgt ervoor dat je kan loslaten, onthechten. Het kan ervoor zorgen dat je er niet meer zo ‘in’ gaat zitten, dat je het meer en meer gaat ‘nemen zoals het is’. In plaats van alles en iedereen, inclusief ‘jezelf’, proberen te veranderen tegen dieper weten in.
En als het wel even ‘goed voelt’ zegt je denken tegen je: “Aha, nu voelt het goed!” Durf te zien dat ook dat een bestempeling is! Je aangeleerd ‘denken’ vertelt je namelijk als tegenhanger van de ‘goed-voel-momenten’ dat het vervolgens weer niet precies goed is. En zo blijf je in hetzelfde kringetje van dualiteit ronddraaien.

Lichaam

En je lichaam lijkt hetzelfde te ‘zeggen’: het ene moment is het goed, het andere moment niet. Maar is de bestempeling van lichaamssensaties ook aangeleerd?

Het gevoel in je lichaam dat wij vaak spanning, stress of angst noemen, is ook als volgt uit te leggen: je lichaam maakt zich klaar, bouwt energie op, om voor jou het ‘Leven te volgen’. Dat wil zeggen: het ene ding te volgen. Uit je aangeleerd denken en de daaruit volgende bestempeling van die lichaamssensatie vertaal je dat vaak in… spanning, stress, angst of ander ongemak.

Het lichaam dat perfect samenwerkt met het ene ding vertelt je in die uitlegging in elke situatie wat je het liefste zou doen. Of je even moet slapen, het feestje voortijdig moet verlaten, wél die dure trui moet kopen, je diepste fantasie aan je partner vertellen…

Eén zijn met alles?

(Overigens zou ik eerder spreken over het doorzien van de illusie van afscheiding, dan over één zijn met alles, of alles is één. Het ‘alles’ wat je waarneemt is een illusie. En met een illusie kun je moeilijk één zijn, tenzij jij en die illusie hetzelfde zijn. Zie ook het artikel Niets buiten jou.)

Ook hier weer dezelfde vraag: is het waar of is het niet waar (voor Jouw Leven)? Je bent één met alles of je bent het niet. En als het waar is geldt dat continu. En als het niet waar is geldt het nooit.

‘Gevoel van waarheid’

Mijn tip is om het ‘gevoel van waarheid’ dat je af en toe dus wél hebt, gewoonweg voor waar aan te nemen. En de weerstand die het op bepaalde niveaus in je wezen oproept te laten zijn. Maar niet meer te veel betwijfelen. Stop de worsteling en vertrouw je gevoel van waarheid.

Ga er mee aan de slag, neem je waarheden overal mee naar toe, elk moment van de dag. En beetje bij beetje zul je niet alleen meer gaan zien, maar ook meer gaan geloven. Zien en geloven gaan elkaar ondersteunen, met als basis de waarheid die je ooit hebt onder- en gevonden!
Niet omdat ik het zeg of welke andere pief dan ook, maar omdat het een eigen ondervonden waarheid is. Waarom zou je iemand geloven als je Jouw Leven niet eens mag geloven?

Zonder bestempeling

Uiteindelijk zal dit kunnen leiden tot een onvoorwaardelijke blik op de oneindig prachtige illusie, zonder bestempeling. En dan volgt het ervaren vanzelf. En nogmaals: die ervaring is iets anders dan ‘je goed voelen’ of ‘gelukkig zijn’.
Dat moet je jezelf toestaan: dat je de aangeleerde bestempeling van situaties, lichaamssensaties én je gedachten beetje bij beetje loslaat. Je ‘gevoel van waarheid’ stijgt meer en meer uit boven ‘jezelf’.

Rust in onderzoek

De voorwaarden die je stelt aan jezelf en de wereld (aan jouw illusie*) maakt dat je ’terugvalt’. Die voorwaarden komen voort uit angst dat het niet precies goed is. Maar nogmaals, laat die angst, die weerstand er gewoon zijn. Kijk ernaar, herken het, erken het en ga rustig verder met je onderzoek.

Want je vertrouwt je gevoel van waarheid en laat het niet meer los.

Die Liefde (zie ook Vrij zijn, waarheid en liefde) is wat je bent en onvoorwaardelijk: niets is fout…maar ook…niets is goed.

En dat is hetzelfde.

Vragen?

* Zie Begrippenlijst

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.