Inleiding Liefde, Seks en Relaties

Leven is bedoeld om te ervaren, ervaren is zelfs onontkomelijk. In een onbewuste staat (egostaat) houden we veel ervaringen tegen. Dit artikel gaat over een van de belangrijkste systemen die ervaringen tegenhouden, namelijk de kijk van de egostaat op seks, liefde en relaties.

Eerst maar wat definities:

Seks: lichamelijk contact, inclusief de geslachtsdelen.
Liefde: de ‘energie’ die alles beweegt. Het is de omvattende cirkel waarin yin en yang bewegen en yin en yang is uiteraard ook Liefde.
Specifieke Liefde: de tijdelijke, sterkere (aantrekkings-)energie die op enig moment leidt tot samenzijn van mensen. Zoals verliefdheid, familie- en gezinsbanden, vriendschappen of een specifieke (seks-)afspraak.
Relatie: een set van afspraken, normen en waarden toegepast op situaties die begonnen zijn op basis van Specifieke Liefde.
(Partnerschap: een samenzijn tussen twee of meer personen gericht op de gezamenlijke behoefte van die personen om zoveel mogelijk te ervaren.)

(Even) Nieuwe Ervaringen!

De Specifieke liefde leidt je naar contacten die je helpen te ervaren en daarmee bewust te worden van ‘wie je werkelijk bent‘. Ze geven je de mogelijkheid andere, dus nieuwe ervaringen op te doen. In de egostaat worden deze contacten al snel gevat in het begrip Relatie. En dat is eerst prachtig! Je bent een samenzijn aangegaan met iemand die er net zo in staat als jij in eerste instantie. Jullie hebben samen die relatie ‘nodig’ om tot specifieke nieuwe ervaringen te komen. En dat zal ook wel een tijdje duren.

Een lang (monogaam) samenzijn evenwel met dezelfde partner kan leiden tot ‘uitputting’. Wat is er dan uitgeput? Het aantal ervaringen. Dit aantal ervaringen is namelijk beperkt door het begrip Relatie, waaraan dat partnerschap in de egostaat bewust en onbewust gebonden is. Dat betekent uiteraard niet dat het partnerschap voorbij hoeft te zijn. Maar vroeg of laat zal de (Specifieke) Liefde je op enig moment ‘sturen’ naar ervaringen die buiten de kaders van de normen en waarden van die Relatie liggen.

Deze normen en waarden zijn zo verweven in je ego dat je er soms niet eens ‘overheen kunt denken’. Zelfs voordat een idee ontstaat wat er buiten treedt wordt dit al door je denken aan de kant gezet. En dit denken is gebaseerd op ‘wat anderen vinden’. Of wat je denkt dat je Relatie al dan niet zou willen. (Zie ook het hoofdstuk ‘Wij’ uit: ‘Nu Leven Wij Hier zonder Zin of Zinloos?’)

Vreemdgaan?

Omdat dit zo taboe-rijk is en tegelijkertijd het Ene Ding dat jij bent zo graag wil ervaren ontstaan vaak kromme situaties zoals vreemdgaan of het denken iets te ‘vinden’ bij iemand anders voor een tijdje. Dit gebeurt dan uit negativiteit of in niet-openheid (stiekem dus) omdat je niet anders ‘kan’. Terwijl juist de openheid kan leiden tot prachtige ervaringen en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor jou EN je partner!

LiefdeSeksRelatie_Onbestempeld

Maar dit vergt veel moed van degene die het initiatief neemt, omdat hij/zij door op diepgewortelde overtuigingen gebaseerde angsten heen moet breken. Zowel van hem-/haarzelf als van de partner. Het ‘Pad’ is dan ook voor de moedigen! Maar besef dat het niet uitten van wat in je leeft leidt tot meer en meer (lichamelijke) conflicten, ofwel in jezelf, ofwel in het partnerschap ofwel op andere vlakken in je leven.

Het Pad gaat er over het achterlaten van de ‘waarheden’ van de egostaat ten faveure van je eigen waarheid. En je eigen waarheid druist op vele vlakken in tegen de ‘egostaat-waarheid’. Daarbij is de egostaat geneigd om zeer zwaar te wegen aan een nieuwe ervaring die buiten haar kaders treedt en dat af te keuren. Besef overigens dat een nieuwe ervaring eveneens geen ‘waarheid’ bevat, het is niet meer dan dat: een nieuwe ervaring.

Voorbeelden uit onze Praktijk

  • Een vrouw die bewust wordt van het feit dat ze een keer met een vrouw wil vrijen. En bijna ‘dood gaat’ als dat daadwerkelijk gebeurd.
  • Een stel waarvan de vrouw in zichzelf ontdekt samen met haar man bredere seksuele ervaringen aan te willen gaan.
  • Een man die sinds twee jaar in zichzelf bespeurt wel eens homo danwel bi te kunnen zijn maar in de daadwerkelijke ervaring met een man voor de seks blokkeert.
  • Een stel dat in openheid en binnen hun relatie wel eens met een ander wil gaan en dat ook aangaat. Waarbij er van alles naar boven komt.

Samen met mijn partner (en vrijwilligers) zijn wij altijd bereid je/jullie te helpen. Wij hebben ooit zelf de ontdekkingstocht met veel pijn en moeite afgelegd en vertellen daarover open.

In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk komt dit zelfonderzoek werkgebied aan de orde.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk.

Schrijf je in voor de maillijst en download

gratis de syllabus van de cursus

Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk

Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.

Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.

 

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.