Inleiding Liefde, Seks en Relaties

Je leven speelt zich af op de volgende vier gebieden: Werk, Lokatie, Liefde/Seks/Relatie en Familie/Sociale Verbanden. Aangeleerde normen en waarden kunnen op elk van deze gebieden ervaringen tegenhouden die wel degelijk op enig moment bij jou passen.

Dit artikel gaat over een van de belangrijkste systemen die zulke ervaringen tegenhouden, namelijk de aangeleerde kijk op seks, (specifieke) liefde en relaties.

Eerst maar wat definities:

Seks: lichamelijk contact, inclusief de geslachtsdelen.
Liefde: de ‘energie’ die alles beweegt. Het is de omvattende cirkel waarin yin en yang bewegen en yin en yang is uiteraard ook Liefde.
Specifieke Liefde: de tijdelijke, sterkere (aantrekkings-)energie die op enig moment leidt tot samenzijn van mensen. Zoals verliefdheid, familie- en gezinsbanden, vriendschappen of een specifieke (seks-)afspraak.
Relatie: een set van afspraken, normen en waarden toegepast op situaties die begonnen zijn vanuit Specifieke Liefde.
(Partnerschap: een samenzijn tussen twee of meer personen gericht op de gezamenlijke behoefte van die personen om zoveel mogelijk te ervaren.)

(Even) Nieuwe Ervaringen!

De Specifieke liefde leidt je naar contacten om bewust te worden van ‘wie je werkelijk bent‘. Ze geven je de mogelijkheid andere, dus nieuwe ervaringen op te doen. Deze contacten worden al snel gevat in het begrip Relatie.

En dat is eerst prachtig! Je bent een samenzijn aangegaan met iemand die er net zo in staat als jij. Jullie hebben samen die relatie ‘nodig’ om tot specifieke nieuwe ervaringen te komen. En dat zal ook wel een tijdje duren.

Een lang (monogaam) samenzijn evenwel met dezelfde partner kan leiden tot ‘uitputting’. Wat is er dan uitgeput? Het aantal ervaringen. Dit aantal ervaringen is namelijk beperkt door het begrip Relatie, waaraan dat partnerschap in de bewust en onbewust gebonden is. Dat betekent uiteraard niet dat het partnerschap voorbij hoeft te zijn. Maar vroeg of laat zal de (Specifieke) Liefde je op enig moment ‘sturen’ naar ervaringen die buiten de kaders van de normen en waarden van het begrip Relatie liggen.

Deze normen en waarden zijn zo verweven in je persoonlijkheid (ego) dat je er soms niet eens ‘overheen kunt denken’. Zelfs voordat een idee ontstaat wat er buiten treedt wordt dit al door je denken aan de kant gezet. Onder andere door de schaduwkanten die voortkomen uit het Patriarchisch Model, zoals beschreven in dit artikel. Dit denken is dus gebaseerd op ‘wat anderen vinden’ en/of wat je denkt dat je Relatie al dan niet zou willen.

Vreemdgaan?

Dit is zo taboe-rijk en het wezen dat jij bent wil zo graag ervaren dat ‘kromme’ situaties kunnen ontstaan, zoals vreemdgaan. Of van lieverlee de relatie dan maar beëindigen in de hoop ‘het’ wel te kunnen vinden bij iemand anders. Dit gebeurt dan uit negativiteit of in niet-openheid (stiekem dus) omdat je niet anders ‘kan’. Terwijl juist de openheid kan leiden tot prachtige ervaringen en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor jou EN je partner! 

LiefdeSeksRelatie_Onbestempeld

Dit vergt veel moed van degene die het initiatief neemt, omdat hij/zij door op diepgewortelde overtuigingen gebaseerde angsten heen moet breken. Zowel van hem-/haarzelf als van de partner. Het ‘pad van zelfonderzoek’ is dan ook voor de moedigen! Maar besef dat het niet uiten van wat in je leeft leidt tot meer en meer (lichamelijke) conflicten in jezelf, je relatie, en op de andere drie vlakken in je leven (werk, familie/sociale verbanden en lokatie).

Zelfonderzoek gaat over het achterlaten van de ‘waarheden’ van anderen ten faveure van je eigen waarheid. En je eigen waarheid druist op vele vlakken in tegen de ‘egostaat-waarheid’. Daarbij zijn ‘anderen’ geneigd om zeer zwaar te wegen aan een nieuwe ervaring die buiten haar kaders treedt en dat af te keuren. Besef overigens dat een nieuwe ervaring eveneens geen ‘waarheid’ bevat, het is niet meer dan dat: een nieuwe ervaring.

Voorbeelden uit de Praktijk van Onbestempeld

  • Een vrouw die bewust wordt van het feit dat ze een keer met een vrouw wil vrijen. En bijna ‘dood gaat’ als dat daadwerkelijk gebeurd.
  • Een stel waarvan de vrouw in zichzelf ontdekt samen met haar man bredere seksuele ervaringen aan te willen gaan.
  • Een man die sinds twee jaar in zichzelf bespeurt wel eens homo danwel bi te kunnen zijn maar in de daadwerkelijke ervaring met een man voor de seks blokkeert.
  • Een stel dat in openheid en binnen hun relatie wel eens met een ander wil gaan en dat ook aangaat. Waarbij er van alles naar boven komt.
  • Een vrouw die graag eens ‘dominante’ seks wil hebben en zich uiteindelijk durft te laten gaan in BDSM.
  • Een vrouw die ‘perversiteiten’ in zichzelf bespeurt en dat niet durft te erkennen en uit te leven.
  • Een man die een keer ‘als vrouw’ door een andere man behandeld wil worden.

In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk komen ‘schaduwkanten‘ uitgebreid aan de orde. Wij hebben ooit zelf de ontdekkingstocht met veel pijn en moeite afgelegd en vertellen daarover open.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk.

Schrijf je in voor de maillijst en krijg maar liefst twee

gratis twee e-boeken!

Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.

Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.

 

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.