Nondualiteit, wat is dat?

Het begrip nondualiteit wijst naar een bewustzijn dat alles wat ervaren wordt in een dualiteit plaatsvindt, maar dat die dualiteit een illusie is. In dit korte artikel wordt dit lastige begrip uitgelegd.

Nondualiteit versus dualiteit

Zonder dualiteit kun je niet ervaren: weten en niet-weten, goed en kwaad, mooi en lelijk, koud en warm, jij en de ander. Elk van de twee componenten kan niet ervaren worden als de andere component niet zou bestaan. Non-dualiteit wijst naar de cirkel die om elk van deze twee paren staat. Denk aan het yin en yang symbool: het derde element wat er omheen zit is een cirkel, Eén Ding waarin beide verschijnen. En naar dat Ene Ding wijst het begrip Nondualiteit. (Zie ook het hoofdthema van Onbestempeld: Er is maar Een Ding en de rest is een illusie.) In het hindoeïsme wordt dit wel advaita genoemd. Wat zoveel betekent als Niet-Twee.

‘Verlichting’

Verlichting doorziet dat een logisch gevolg van nondualiteit is dat zoals wel gezegd wordt alles “precies goed” is, immers, omdat er maar Een Ding is, bestaat de tegenstelling tussen goed en fout niet want dat zijn al twee ‘dingen’. Nondualiteit wil dus zeggen dat er geen goed en fout bestaat! Het enige wat bestaat is een ervaring in een illusie. En die ervaring is net zo goed of fout, of net zo mooi of niet-mooi als je zelf bestempeld.

Conflicten in jezelf

De bestempeling van goed en fout is alleen gebaseerd op wat je hebt aangeleerd. En wat is aangeleerd verschilt per persoon. Wanneer hij of zij zich gaat bezighouden met nondualiteit komt hij conflicten tegen in zichzelf. Omdat bepaalde aangeleerde bestempelingen zo normaal lijken, dat het onbestaanbaar is dat wat als ‘fout’ wordt bestempeld toch ‘goed’ kan zijn.

Paradoxaal genoeg raad ik toch aan om eerst maar eens te gaan onderzoeken wat voor jou ‘goed’ is. En dus om niet gelijk je oordelen naar buiten proberen veranderen. Als je namelijk niet weet wat bij jou past, hoe kun je dan een oordeel hebben over wat anderen doen?

Nondualiteit roept op tot vrijuit leven

Met het groeiend besef van nondualiteit wordt het steeds makkelijker om te ‘volgen wat uit jou komt’. Je beseft dan dat er niets buiten jou is wat tegen kan werken, omdat ‘jij’ dat Ene bent, niet-twee oftewel… Non-duaal. Omdat je dan doorziet dat de prachtige duale illusie alleen maar bedoeld is om vrijuit te leven en dus te ervaren precies dat wat uit jou komt!

In de Cursus Spiritualiteit en Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we deze begrippen nader uitdiepen en leer je te onderzoeken hoe je ze in je dagelijks leven kan toepassen.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk.

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie