Onthechting, wat is het?

In dit korte artikel wordt het systeem van onthechting beschreven en hoe zelfonderzoek je daarbij kan helpen.

“Onthechting leidt tot onmiddellijke vrede” – Lao Tze

Onthechting, wat is het?

Het spirituele begrip Onthechting wordt onder andere gebruikt in het boeddhisme voor een bepaalde staat van ‘zijn’. Het raakt aan het begrip verlichting, maar het is subtiel verschillend daarvan. De Boeddha zou onthecht zijn. En ook in het taoïsme is het een gebruikelijk begrip voor die staat. Onthecht waarvan? Hier volgt een korte uitleg.

Eerst maar even wat onthechting niet is. Er bestaat namelijk een hardnekkig misverstand over spirituele verlichting en dus over onthechting. Onthechting leidt niet tot een staat waarin je boven alles staat, het liefst zweverig zittend op een berg in constante meditatie en niks meer hoeven te doen, niks meer willen doen, niet meer deelnemen aan het leven zelf.

Wat is het dan wel? Onthechting impliceert dat er hechting is aan iets. Waar ben je dan aan vastgehecht wat onthecht moet worden? Waar zit je aan vast? En waarom moet je daar los van komen?

Niks moet.

En dat is de kern van onthechting: niks moet. Dus alles wat moet daar zit je aan vast, ben je aan ‘gehecht’.

Onthechting is het moeten loslaten.

Je moet werken, je moet lief zijn, je moet leuk doen, je moet geliefd zijn, je moet je familie bezoeken, je moet vrienden te woord staan, je moet naar school, je moet leren om iets te bereiken, je moet twee keer per jaar op vakantie, je moet je netjes gedragen, je moet gezond leven, je moet…. enz. enz.

En al die dingen die je moet zijn geen enkel probleem op het moment dat het uit je volgt om die dingen te doen. Maar wanneer er een situatie is waarin je tegen jezelf zegt: “O, nou moet ik dit doen maar ik heb er eigenlijk geen zin in, maar ik doe het wel want het moet.” Dan is er een conflict.

Dan is er kennelijk een hechting aan iets wat belangrijker is dan wat uit jou komt.

Onthechting is (jezelf) toestaan om te doen wat ‘uit jou komt’.

Wat uit jou komt is dat je geen zin hebt, en toch doe je het omdat het moet. Dan sta je eigenlijk het leven dat jij bent in de weg. Door normen en waarden die je aangeleerd hebt van anderen. Onthechting wil dan ook zeggen dat je onthecht van die normen en waarden. En dat je het leven wat uit jou komt volledig durft toe te laten.

En ik noem het durven toe te laten, want wat houdt onthechting tegen?

Angst.

Angst dat als je niet voldoet aan de dingen die “moeten”, dat er dan iets mis gaat, dat er dan tekort zal ontstaan voor jou. Dat je niet meer geliefd bent, dat mensen boos op je worden, je geen geld meer hebt, dat je niet meer kunt leven.

Dus de enorme paradox van onthechting is dat om te leven je de angst dat je niet meer kan leven dient los te laten.

Onthechting door Zelfonderzoek

Zelfonderzoek leidt tot inzicht in waar je aan gehecht bent. Dat is een proces dat niet zo maar klaar is. Bedenk maar eens dat je hechtingen er in vele en vele jaren zijn ingepeperd en dan ook nog voornamelijk in een periode dat je volledig afhankelijk was, namelijk je periode als kind.

In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we onder andere kijken naar hoe je je hechtingen kunt ‘ont-dekken’ en hoe je deze hechtingen vervolgens kunt loslaten.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk.

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie