Spirituele ontwikkeling: Valkuilen

Spirituele ontwikkeling is niet alleen doorzien wat er schijnbaar uit ideeën van nondualiteit en ‘verlichting’ voortvloeit, maar juist doorzien wat ontwikkeling tegenhoudt: de op angst gebaseerde normen en waarden van het ego.

Een grote valkuil voor degene die bezig is met spirituele ontwikkeling is het idee dat je alleen maar hoeft te doorzien wat non-dualiteit inhoudt en de schijnbare consequenties die daaruit voortvloeien accepteren, zoals:

  • Dat je je gedachten als niet waar beschouwt.
  • Dat je ziet dat alles vanzelf gaat.
  • Dat je niets hoeft te doen omdat alles al goed is.
  • Dat je gewoon moet stoppen met ongelukkig zijn.
  • Dat je pijn moet accepteren.
  • Dat je moet accepteren hoe jouw wereld er uit ziet.
  • Dat je moet accepteren als mensen boos op je zijn, als je weinig geld hebt, als je niet gezond bent.

En als je deze dingen kan doen dan zou je vanzelf ‘het licht’ zien.

Dit is een grote valkuil op je pad.

Spirituele ontwikkeling is ego doorzien

Het gaat namelijk voorbij aan het feit dat je hebt te maken met een ego dat een enorme lading aan normen en waarden heeft aangeleerd. Dat patronen heeft aangeleerd. Dat lichaamssensaties verkeerd vertaalt. Dat emoties belangrijker maakt dan een reële blik op wat er precies gebeurt. Dat meent dat er waarheid zit in emoties. Dat er waarheid zit in acceptatie. Dat er waarheid zit in non-dualiteit.

Het doorzien van non-dualiteit is slechts een klein onderdeel van je pad. Het grootste deel van spirituele ontwikkeling is alles in dat ego op de schop nemen dat het werkelijk zien van hoe dit leven werkt blokkeert en met die blokkades en patronen korte metten maken.

Spirituele ontwikkeling is niet alles accepteren

Ik ken voorbeelden van “volgelingen” van stromingen als advaita, nondualiteit en vele meesters en meesteressen of van menigeen die op eigen houtje zich in spiritualiteit verdiept, die menen een soort begrip van wat non-dualiteit inhoudt te hebben. En dan zegt zo iemand bijvoorbeeld: “Ja,. mijn verleden is niet waar, dus daar hoef ik niet naar te kijken.” “Mijn pijn is slechts schijn….ja, daar hoef ik niks mee.” “Mijn verdriet of mijn boosheid is ‘wat ik ben’ dus daar hoef ik niks mee.” “Mijn ontevredenheid over mijn relatie zit alleen in mijn ego, dus ik hou wel vol.” “Al die zaken die ‘naar’ zijn moet ik accepteren, want het is zoals het is.”

En elk heerlijk weekendje waar we met z’n allen naar de maan kijken. En we beslist heel gezond eten…..en drinken, en alles doen wat god niet verboden heeft. En na elk weekendje zien we weer even het licht. En vervolgens komen we thuis en hoeven we niks te doen. We hoeven niks te veranderen, want alles is precies goed zoals het is.

Elk weekendje, elk avondje, elk moment dat we een fantastisch boek lezen of een filmpje zien van Mooji, of een filmpje van Eckhart, of een filmpje van welke verlichte dan ook die het licht heeft gezien, dan snappen we het weer even. En daar gaan we onze hele dag mee besteden. We kijken alleen maar naar anderen, hoe mooi die het zeggen. Hoe mooi die het doen. Hoe waar die woorden zijn.

En ondertussen kijken we beslist naar alles wat op dat vlak verschijnt, behalve naar onszelf.

We doen alles behalve zelfonderzoek.

Spirituele ontwikkeling is zelfonderzoek

Zelfonderzoek betekent de gewrochten ingaan van de duisternis en van de totale gekte waar in onze wereld wordt geleefd. En dat je als een mak schaap deelneemt aan die totale gekte, dat je dat meer en meer durft te erkennen, dat is zelfonderzoek. Geld, schoolplicht, arbeidsplicht, visiteplicht, familiebandenplicht, vriendschapsbandenplicht, eetplicht, drinkplicht, gezond leven plicht. Meedoen aan bangmakerij en angst.

En ja, daar even uit te zijn op dat avondje, kijken naar dat videootje, lezend in dat boek, met z’n allen zittend rond een kampvuur in meditatie, in een prachtig gebied rondlopend, niks hoeven te doen, ja, even uit die duisternis te zijn is dan erg fijn. Maar dat te doen heeft niets te maken met fundamentele spiritualiteit en fundamenteel zelfonderzoek.

Spirituele ontwikkeling, fundamenteel

Fundamenteel zelfonderzoek wil zeggen dat je stopt met je te laten leiden door alles wat niet overeenkomt met wat jij op dat moment voelt, wat je wilt, waar je zin in hebt of wat je (werkelijk) denkt. Fundamenteel zelfonderzoek is het fileermes hanteren om schrijnend, laag voor laag, weg te snijden wat jou tegenhoudt om niet meer mee te doen met die totale gekte van de egostaat.
Laag voor laag maak je korte metten met elk miniemste dingetje dat jou tegenhoud om niet meer mee te doen aan die flauwekul. En uiteindelijk kom je bij het bot, het been, het skelet wat jou fundament is. En dan is er geen enkele schijn meer om aan mee te doen. De vorm is weg. De waarheid die uit jou komt, wat jij ten diepste bent, blijft over.

Dit is de enige methode, de enige manier om het lijden te stoppen. Elke andere weg is uitstel en leidt vroeg of laat tot nog meer lijden.

In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we samen kijken naar hoe je je zelfonderzoek goed kan opstarten en hoe je daarmee blokkades en niet-productieve patronen kunt ‘ont-dekken’ om deze vervolgens los te laten.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk.

Schrijf je in voor de maillijst en download

gratis de syllabus van de cursus

Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk

Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.

Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.

 

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Getagd , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie