Dichterbij Zelfverwezenlijking. Het simpelste en moeilijkste dat er is.

Dichterbij Zelfverwezenlijking | Onbestempeld.nlIk houd mijn cursisten wel eens voor dat ‘het’ dichterbij is dan je met welk meetinstrument dan ook, kunt meten. Met ‘het’ bedoel ik wat genoemd wordt de zelfverwezenlijking van de persoon: levend in eenheid met wat komt,  permanent bewust van wat komt en niet vechtend tegen wat komt, noch van buiten noch van binnen.
Een moeilijker begrip is ‘verlichting’. Wat dat precies is is wel onder woorden te brengen, maar niet over te brengen, met woorden.
Het is degene die op deur klopt terwijl hij al binnen is. Het is degene die ergens naar toe reist en aangekomen zichzelf daar ziet en zegt: “Hee, jij hier?” En dan tegen zichzelf zegt:”Ja, ik ben er al.” Het is de beschouwer die voelt dat hij handelt en het leven daarmee in alle glorie ziet ontvouwen. En ja, ook misere, armoe, pijn en ander lijden vallen voor haar onder glorie.

In de cursus gaat het over situaties in het dagelijkse leven. Hoe daarmee om te gaan. Het is niet moeilijk om samen te kijken welke andere mogelijkheden er zijn, in plaats van het patroon van (re-)ageren dat tot nu toe wordt gevolgd. Vervolgens is het in de praktijk van alle dag aan de cursist om bewust te worden van zo’n situatie en anders daarin te gaan handelen. Om vervolgens te kijken hoe het nieuwe handelen uitpakt. Immers, je leert alleen maar door iets nieuws te ervaren. Dat is de enige juiste definitie van leren: iets nieuws ervaren. Dit geldt ook voor persoonlijke ontwikkeling. Een leerproces om anders in het leven te staan… door nieuwe dingen te ervaren.

Een van de nieuwe ervaringen is ‘oprecht naar jezelf kijken’. Er zal fundamenteel iets moeten wijzigen in je manier van denken en handelen. Na een aantal workshops in de cursus is vaak wel duidelijk wat dat is. Wat dus al die jaren al dichter dan dicht voor je neus stond komt juist in de cursus in het licht te staan. Dan heeft ‘de oude ik’ 2 keuzes. Weggaan bij hetgeen wat je er op wijst en met de oude ik doorgaan, of er doorheen gaan en deels als ‘nieuwe ik’ opstaan.

De ‘ik’ die weggaat heeft vaak de neiging om de oorzaak van het dichterbij komen van datgene wat onbewust gezocht wordt vervolgens als fout te bestempelen. Het heeft dan een valide reden gevonden om weg te gaan en daarmee hoeft het dus niet meer naar zichzelf te kijken. En mag het weggaan, van zichzelf.

Hoe zou het zijn als dat niet zou gebeuren? Dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Er valt een last weg. Een last die al zo lang werd meegesleept. En die last dragen we gezamenlijk in de cursus. Tot het wegvalt. En dan is het al snel of het er niet is geweest. Dat geeft ruimte voor nieuwe ervaringen, ruimte om te leren. Dan ontstaan nieuwe belevingen intern, die al snel leiden tot nieuwe ervaringen extern. Een reeks van gebeurtenissen is in gang gezet. Dat is dan wat een cursist meemaakt. En daarmee is bewezen dat binnen en buiten een is. Zo is er een directe ervaring van een ‘wat ben ik’ wijsheid (zie ook het artikel wie/wat ben ik). Simpelweg door anders te handelen dan voorheen in een of meerdere alledaagse gebeurtenissen. In de praktijk. Het simpelste dat er is. Het anders handelen werd ‘slechts’ tegen gehouden door een idee van wat voor vreselijke dingen er wel niet allemaal zou gebeuren. Angst dus. En als het dan gebeurt blijkt het mee te vallen, of toch anders uit te pakken dan verwacht. Of dat wat uitpakte bleek wel verwacht, maar in de praktijk helemaal niet zo vreselijk te zijn. Eerder bevrijdend.

Het simpelste is dus de aangeleerde, onrealistische angsten te zien. Die allen te maken hebben met een schijnbare overleving. Misschien dat ze als kind opportuun waren. Je moest immers doen zoals wij, denken zoals wij, bang zijn zoals wij. (Zie hoofdstuk Wij in HLWNZZOZ). En dat doe je kennelijk nog steeds, ‘schijnbaar overleven’. Maar mijn ervaring is dat hoe simpel het ook gezegd kan worden dit in de praktijk best heftig kan voelen. Daarmee is het simpelste dat er is ook het moeilijkste dat er is. Waarom? Er is niets enger dan de angst zelf. Het verkrampt je maag, blaast je hoofd op, doet je trillen en beven als een rietje. En juist die angst dient onder ogen te worden gezien. De patronen die je constant doen teruggaan naar je schulp. Je veilige haven. Je veilige gedachten, je veilige oordelen, je veilige ‘oude’ ik. Dezelfde ervaring.

In de cursus leer je een fundamenteel begin te maken met het aangaan van nieuwe ervaringen. Door op die manier jezelf te leren kennen: hoe het ‘zelf’ reageert, hoe het (altijd weer) handelt, hoe het de vroeger opgebouwde schilden gebruikt. Je leert de aanwijzingen daarvoor in je dagelijks leven te herkennen, samen met de patronen die op dat ‘oude’ gedrag volgen en je leert te onderzoeken hoe dat gedrag te veranderen om vervolgens bewust te worden van de dan wijzigende patronen. Je leert je dit systeem eigen te maken zodat je het na de cursus kan blijven toepassen alsof je nooit iets anders hebt gedaan.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus.

Schrijf je in voor de maillijst en download

gratis de syllabus van de cursus

Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk

Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.

Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.

 

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.