Er is verschil… over Bewustzijn en Liefde

ErIsVerschil_OnbestempeldAl lange tijd verbaast het mij dat ik niets tegenkom in spirituele teksten over het verschil tussen Bewustzijn en Liefde.

Dat ik dat niet tegenkom kan 3 redenen hebben:

1. Ik ken lang niet alle teksten: er is wel over geschreven maar ik heb het nog niet gezien

2. Het wordt gezien als niet verschillend.

3. Er is wel degelijk een verschil, maar daar is nog nooit door iemand aandacht aan besteed.

Voor alle duidelijkheid bedoel ik Bewustzijn en Liefde in het kader van fundamentele spiritualiteit. In het dagelijks spraakgebruik heeft eenieder wel zijn eigen beeld. In menig woordenboek zal een definitie staan van de begrippen vanuit hoe ze normaal gesproken worden gebruikt, zoals: “Ik ben buiten bewustzijn geweest,” en “Eerst was ik verliefd en nu is er liefde tussen mijn partner en mij.”

Nee, wat ik bedoel is het gebruik van deze termen door personen die het ‘licht’ hebben gezien, of zoals ook wel wordt gezegd: tot zelfrealisatie zijn gekomen. En als zodanig het ego doorzien en tot continu zelfonderzoek in staat zijn, wetende dat binnen en buiten een en dezelfde is. Én dat binnen en buiten niet ‘werkelijk’ bestaan, illusionair zijn dus. Of is dat laatste alleen wat ‘verlichte’ mannen zeggen? Dat er alleen Bewustzijn is en dat de rest een illusie is? Ja, dat zal een verlichte man zeggen. En een vrouw zal dan zeggen: er is alleen Liefde?

Een paar jaar terug heb ik verschillende personen ‘in mijn Illusie’ gevraagd of zij al dan niet verschil ervaren in de begeleiding (vanuit spiritueel leraarschap) van mannen en vrouwen. Met de specifieke vraag of zij ervaren of er wellicht subtiele verschillen mogelijk zijn, of beter nog zouden moeten zijn in de spirituele begeleiding van mannen, danwel vrouwen.

De twee vrouwen die ik het vroeg kwamen na een tijdje met het antwoord dat er geen verschil zou zijn en de man die ik het vroeg wilde er niet op in gaan en beperkte zich tot het advies om het woord ‘verlichting’ van Onbestempeld te halen.

Bij mij wil dat er gewoonweg niet in: dat mannen en vrouwen op dezelfde manier tot zelfrealisatie kunnen komen. Want pas door het Zelf kan tot Verlichting worden gekomen.

In mijn optiek is het logisch dat de vrouwen aan wie ik het vroeg tot ‘geen verschil’ kwamen. Helaas heb ik hierover van een man geen uitspraak, behalve die van mijzelf:

Mannen komen tot Bewustzijn en vrouwen komen tot Liefde. En zowel Bewustzijn als Liefde is het enige dat bestaat! In Liefde is er geen verschil, maar in Bewustzijn wel. Liefde is de Leegte zelf en Bewustzijn is wat het vult. En zoals ze beide apart EEN zijn, zijn ze dat samen ook.

Dus bij deze lieve ‘verlichte’ vrouwen: ik vul je Liefde met het Bewustzijn dat er verschil is.

Johan

Getagd , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.