Je leven speelt zich af op de volgende vier gebieden: Werk, Lokatie, Liefde/Seks/Relatie en Familie/Sociale Verbanden. Dit artikel gaat over dat laatste gebied en wel over het aspect van het al dan niet loslaten van contacten daarbinnen.
Interview II deel 2 behandelt uitgebreid de werkgebieden.]
In elke periode van je leven heb je bepaalde mensen waarmee je meer contact hebt dan met anderen. En dit wisselt gedurende het voortgaan van je leven. Mijn ervaring is dat als je met zelfonderzoek begint en je manier van kijken op jezelf en op de wereld gaat veranderen deze wisselingen imminent zijn. Met alle consequenties van dien.
Waarom Loslaten? Patronen
Van de vele redenen die je voor jezelf kunt bedenken waarom een contact niet meer stroomt is de basis altijd: er is geen verandering. Oftewel er ontstaat telkens dezelfde ervaring in die contacten. Het is steeds hetzelfde patroon. En op een metaniveau gaat dat vroeg of laat wringen.
Dat is eerst onbewust want het vergt een behoorlijke mate van bewustwording om te zien dat ‘steeds dezelfde ervaring’ hetgeen is dat wringt. Maar het is eerst meer dan voldoende om te zien dat het gewoon niet meer stroomt, om wat voor reden dan ook en dat het contact een sleur is geworden.
Het loslaten van dat contact of die contacten komt dan als mogelijkheid om de hoek kijken.
Hoe Loslaten? Bespreken
Het bespreekbaar maken van je gevoel is meestal niet makkelijk.
Vooral als anderen het er moeilijk mee hebben. Dat laten ze dan min of meer blijken door vanuit boosheid of verdriet te reageren.
Iets wat je meestal al van tevoren verwacht. Dat zal mede de reden kan zijn dat je er überhaupt niet over begint.
Waarschijnlijk omdat je iemand geen pijn wilt doen.
Maar zoals ik wel eens zeg: je kunt een ander geen pijn of andere nare gevoelens geven, alleen die persoon kan dat zichzelf geven.
Dat die persoon dat voelt als jij het bespreekbaar maakt is precies waarom je dat doet. Als je het laat zoals het is en dus niet de andere kant (loslaten) onderzoekt, dan blijft die pijn in stand!
Als je verder komt met je zelfonderzoek dan ontdek je dat jouw boosheid of verdriet onverwerkte stukken in jezelf zijn.
Dat geldt dus ook voor die ander: zij reageren vanuit hun eigen pijn op jouw openheid en projecteren dat op jou.
Loslaten vergt dan ook een hoog niveau van zelfonderzoek, maar ook veel liefde.
Het doorbreken van kunstmatig in stand gehouden patronen is pure liefde.
Wederzijds Loslaten
Ik vind het dan ook moedig en knap als mensen langlopende contacten eens beschouwen vanuit de vraag:
“Ik weet niet meer waarom we elkaar nog zien nu. Nee, werkelijk, ik weet het niet.”
Net zo knap is dat de andere dan zegt:
“Wat goed dat je dat uit. Laten we erover praten.”
De uitkomst is dan een volwassen doorgang in een andere vorm of een wederzijds loslaten van het contact. Want als je vasthoudt aan iets dat niet meer stroomt dan houd je als het ware mensen, net als je dieren ‘houdt’.
Maar houd je dan ook van ze?
Of vanuit de hoogste vorm van zelfonderzoek bekeken: je hebt bij jezelf bespeurd dat je aan iemand vasthoud, omdat je delen in jezelf nog niet los kunt laten.
In de Cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk gaan we samen kijken naar hoe je je zelfonderzoek goed kan opstarten en hoe je daarmee niet-productieve patronen, ook in je contacten, kunt ‘ont-dekken’.
Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus.

Schrijf je in voor de maillijst en krijg maar liefst twee
gratis twee e-boeken!
Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.
Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.