Spirituele Verlichting, de Duidelijkste Uitleg die ik Ooit ben Tegengekomen

Sinds een paar jaar zie ik het leven in een ander perspectief. Mijn beschouwing van wat leven is en de beschouwing van wie ik ben is toen in een overweldigend moment volledig verschoven. Vlak voor dat moment van verschuiving wist ik niet eens van het bestaan van verlichting af. Voor de duidelijkheid zal ik het spirituele verlichting noemen. Ter onderscheid van verlichting door lampen of de zon. Hieronder volgt de duidelijkste beschrijving van spirituele verlichting die ik ooit ben tegengekomen.

Spirituele verlichting is niet een term die ik mooi vind. Überhaupt gebruik ik het begrip verlichting bijna niet. Het is gewoonweg niet vatbaar vanuit het perspectief van iemand die niet de bovengenoemde ervaring van verschuiving heeft gehad. Toch proberen velen het te doorgronden of denken het zelfs te begrijpen. Daar is niets mis mee uiteraard. Maar wees bewust van je oordelen vanuit dat denken te weten. Sommigen zijn namelijk zodanig van hun eigen begrip overtuigd dat ze een oordeel menen te kunnen geven over mensen die daadwerkelijk de verschuiving hebben meegemaakt. Elk oordeel is uiteraard een projectie en wijst op onverwerkte onhebbelijkheden en onbewuste (=niet-verlichte) patronen van die personen zelf.

Ik beperk me dan meestal ook tot het gebruik van de term spirituele verlichting als het punt waar alle existentiële vragen van de ‘zoeker’ stoppen. Oftewel spirituele verlichting is het stoppen met zoeken naar… verlichting. Om daar te komen zullen dus vragen moeten worden gesteld als: ‘Wat ben ik?’ en ‘Wie ben ik?’, het liefst als twee gescheiden vragen. Door die vragen komen meer en meer niet-verlichte aspecten van de persoon die je dacht te kennen in het ‘licht te staan’. En wordt de grijpbaarheid van die aspecten (de bestempeling van die aspecten vanuit een geprojecteerd perspectief van anderen) niet meer relevant voor jou. Tezamen met het openstaan voor de ‘verlichte werking’ van Leven leidt dit tot een staat van spirituele verlichting.

En dan? Wat gebeurt er dan?

Het Zelf wordt verwezenlijkt. Elk moment opnieuw. Precies zoals het al was. Dit is dan ook de beste uitleg van wat spirituele verlichting is die ik ooit ben tegengekomen:

Verlichting is doorzien dat het proces van Zelfverwezenlijking (is het Zelf ervaren) oneindig is.
Er is geen eindpunt(!)

Ook niet in Liefde, Bliss, Spirituele Verlichting, Absolute Waarheid, Hoger Bewustzijn, Kennis of in Zelfverwezenlijking.

Dat laatste, Zelfverwezenlijking, begint elk moment opnieuw.

Bewust in Verlichting en onbewust in Egostaat.

Verlichting is doorzien dat het proces van ervaren oneindig is.

En dat is niet meer en niet minder dan een nieuw begin.

In de cursus Spiritualiteit & Zelfonderzoek in de Praktijk wordt dit proces (van continu zelfonderzoek) naarmate de workshops vorderen steeds duidelijker.

Kijk bij Activiteiten voor meer informatie over de Cursus.

Johan

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.