Invloed Ouders/Opvoeders II

Het specifieke voorbeeld in deel I laat zien hoe intens en lang de zoektocht kan zijn naar duiding. Het is een heftig voorbeeld en zeker niet iedereen heeft daar in die mate mee van doen.

In dit deel II kijken we meer in het algemeen naar hoe de invloed van je ouders/opvoeders (hierna: ouders) door kan werken in je zelfonderzoek.

Heb ik hier mee te maken?

Door zelfonderzoek wordt je bewust van je gedrag, je overtuigingen en je denkpatronen. In eerste instantie kijk je vooral naar de onproductieve aspecten daarvan. Want die hebben geleid tot de huidige situatie waar je je op zijn minst niet lekker bij voelt.

Het is waarschijnlijk dat je een deel van dat gedrag kunt herkennen in je ouders.

Mijn ervaring is dat van de mensen die denken dat ze een (redelijk) goede jeugd hebben gehad, dat bij nadere beschouwing tegenvalt.

Bij de mensen die negatief zijn over hun jeugd valt dit soms bij nadere beschouwing mee. Wat bij die laatste groep meespeelt is een te rooskleurig beeld van wat opvoeden inhoudt. Ik zeg niet voor niks (als ouder) dat je het nooit goed kan doen. Dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling, evolutionair gezien.

Niettemin kun je behoorlijk last hebben van ‘indoctrinatie’.

De meeste, zo niet alle, ‘zelfonderzoekers’ hebben dat.

Hoe?

Als je begint met zelfonderzoek komt er veel op je af. Waar moet je beginnen?

Dat is minder lastig dan je misschien denkt. Normaal gesproken ‘verbeeldt’ zich dat namelijk in een van de vier werkgebieden.

  1. Liefde / Seks / Relatie,
  2. Familie en Sociale verbanden,
  3. Werk/Financiën en
  4. Locatie.

Dat wat je het meeste dwars zit is de ingang voor je zelfonderzoek. Meestal ligt dat eerst op het vlak van relatie of werk.

[Interview II deel 2 behandelt uitgebreid de werkgebieden.]

Als daar wat te veranderen is dan kijk je naar:

  1. Wat je tegenhoudt om dat ook daadwerkelijk te veranderen en
  2. De trits van keuzes die je hebt gemaakt die hebben geleid tot je huidige situatie.

Onder beide zitten aangeleerde overtuigingen.

Grotendeels komen die bij je ouders vandaan. Hetzij direct, hetzij indirect. Indirect, doordat overtuigingen van maatschappij en cultuur (teveel) door je ouders zijn geaccepteerd.

Vroeg of laat kom je op het punt dat je ze confronteert met de ‘nieuwe jij’. De ‘zelfonderzoeker’ die niet alle aangeleerde overtuigingen meer bij hem of haar vind passen. Waarvan sommige overtuigingen voor je ouders de ‘heilige waarheid’ zijn.

Er komt ongemakkelijkheid, niet-openheid, kritiek, ruzie. Misschien was dat al (een beetje) zo, of misschien begint het pas echt bij je zelfonderzoek.

Als ouders nog leven kun je met ze praten over waar je mee bezig bent. Persoonlijk heb ik daar geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die bereid zijn om in openheid naar hun jongere zelf te kijken.

Als praten teveel stokt, of de ouders uit beeld zijn, dan kan de ‘dialoog met jezelf’ helpen (opgenomen in de syllabus van de cursus, hier te downloaden). Waarbij je de ‘ander’ dan vervangt door je ouders. Mocht dat een brug te ver zijn, dan kun je brieven schrijven. Voor dringende vragen kun je misschien terecht bij anderen die ze gekend hebben.

Wat is de kern?

Wat is nu de kern van het zelfonderzoek naar de invloed van je ouders? Het is een loslatings- en teruggaveproces.

Loslaten wat niet van jou is en teruggeven wat wel van jou is.

Dan blijkt vroeg of laat hoe het contact er uit zou zien dat jij zou hebben met onbekende mensen die precies jouw ouders zijn.

Je wordt er bewust van dat het contact altijd al zo is geweest.

Je beseft dat je net als bij onbekende mensen een keuze hebt. Wel contact of geen contact. Als dat ‘wel’ is dan zien de ouders dat ook. Er zal een contact overblijven tussen werkelijk volwassen mensen.

Zo niet… dan blijft nog steeds eenieder verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven. Iets wat jij en je ouders eerder niet beseften. En je ouders nog steeds niet.

Wat in alle gevallen overblijft is jouw afronding van dit deel van je zelfonderzoek.

Schrijf je in voor de maillijst en krijg maar liefst twee

gratis twee e-boeken!

Ontvang regelmatig artikelen over Spiritualiteit & Zelfonderzoek via de maillijst van Onbestempeld. Je schrijft je hiermee in voor de maillijst, niet voor de cursus.

Je inschrijving verplicht je verder dus tot niets.

 

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.