Begrippenlijst

Hieronder een toelichting op de gebruikte begrippen. Het is slechts de terminologie van Onbestempeld. Jij en niemand anders bepaald jouw waarheid.

De Weg en Het Pad

Onbestempeld maakt onderscheid tussen de weg en het pad.

Op de weg is eenieder die het leven ervaart in de droomstaat, oftewel volledig in de illusie is ondergedompeld, oftewel volledig is vereenzelvigd met zijn/haar ego, ook wel ego-staat genoemd.
Anders gezegd: wanneer je niet op je pad zit, of verlicht bent, ben je op weg. Nagenoeg alles in jouw leven lijkt gestuurd te worden door invloeden van buiten, terwijl je ondertussen heel hard volhoud dat je zelfsturend bent, controle hebt.

Na een rigoreus besluit kom je op je pad: je beseft dat niets buiten jou nog kan en mag bepalen hoe jij je leven leidt, en je begint naar die waarheid te handelen. Waarbij je een voor een de op angst gebaseerde blokkades gaat overwinnen die je daarin tegenhouden. Daarbij kunnen de begrippen uit de fundamentele spiritualiteit enorm ondersteunen.

Jouw/mijn illusie:

Als dit genoemd wordt spreek ik over het Ene ding, dat wat jij bent inclusief de illusie die je ervaart. Overduidelijk beweeg je je namelijk in een wereld. Dat is jouw illusie. En jouw illusie is uniek. Als bijvoorbeeld in: “In mijn illusie gebeuren andere dingen dan in jouw illusie.” en “Iedereen ervaart zijn eigen illusie. Die ervaring is uniek.” en “In jouw illusie bestaat er lijden, in mijn illusie niet.”

Kleine ik, of ‘little old me’:

In mijn geval is dat kleine Johan. Het resterende ego van Johan dat ik weer heb ‘opgepakt’ na de afronding van mijn pad. Als ik zeg ‘ik ben verlicht’ bedoel ik niet dat ‘kleine Johan’ verlicht is. Een persoon kan nooit verlicht zijn. Een persoon is jouw subjectieve waarneming van een mens van vlees en bloed, met in jouw ogen specifieke kenmerken. En jij ‘ziet’ in hem/haar precies wat je op dit moment kunt zien. En als je zelfonderzoek doet begin je te zien dat hij/zij jouw boodschappen stuurt, net als alles in jouw illusie (zie voor het begrip ‘jouw illusie’ hierboven).
Voor mij geldt het volgende: ik ben altijd wel benieuwd wat kleine Johan gaat doen.
Of, zoals staat in de vertaling van Mitchell van de Tao Te Ching: “I’m like an idiot, my mind is so empty.”

Kleine jij:

Dat ben jij. Toch?

Schrijf je in en download

gratis het boek

'Nu Leven Wij Hier Zonder Zin of Zinloos?'

6 Heldere Inzichten om snel zelf mee aan de slag te gaan.

Het eboek bevat een inleiding, leeswijzer en zes korte hoofdstukken met handvaten voor bewustwording.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een prachtige illustratie van de kunstenares Kitty van Dijk.

Een bevestigingsmail met de link is onderweg!

Geef een reactie

  • Spiritstuff.nl

    Spiritstuff.nl