Klaar! Adviezen voor als je (net) klaar bent.

Klaar met zoeken naar verlichting?

Hier wat adviezen.

Verlossing

Zoals ik het wel eens noem: Als je klaar bent ‘begint de hele shit weer van voren af aan’!

Uiteraard vanuit een totaal ander perspectief.

Afhankelijk van je pad heb je meer of minder kennis opgedaan van ‘Wat IS en Wat NIET is’ oftewel van ‘Wie ben ik en Wat ben ik‘. Maar er valt nog veel te ontdekken.

Sterker nog je zou ook kunnen zeggen: je begint nu pas echt! Eigenlijk elke seconde weer opnieuw!

Jij bent (jouw ego) is volstrekt uniek en niet alle adviezen zullen direct op jou van toepassing zijn.

Drie hoofdzaken

 1. Niets werkt tegen jou. Het is zelfs ONMOGELIJK dat er iets tegen jou werkt.
 2. Wat je voelt is niet van jou. Huh? Dit kost je jaren om volledig te ontdekken. Want paradoxaal genoeg: je hebt nog voldoende over jezelf te ontdekken.
  Sta open voor alles wat je tegenkomt! Blijf lekker in alle openheid en nu volledig in het licht, jezelf reflecteren en ontwikkelen. De belangrijkste reden dat sommigen hun ‘staat’ verliezen is dat ze het idee hebben meegekregen dat er geen ontwikkeling meer (nodig) is.
 3. Als je mensen wilt gaan ‘helpen’.
  Ik begrijp het wel. Je moet ook nog je brood verdienen.
  Maar je kunt niet leven van fundamentele spiritualiteit. Het afbreukrisico is te groot. Er zijn per jaar hoogstens 1 of 2 personen die je echt op hun pad kunt helpen. Die echt een tijdje je ‘leerling’ worden. De rest loopt vroeg of laat weg, al dan niet hevig teleurgesteld of moord en brand gillend. Als het goed is.
  En daar kun je niet van leven. (Was dat wel zo, dan was iedereen al lang ‘verlicht’!)
  In alle andere gevallen draag je niets wezenlijks over behalve instandhouding van het ego. En daarmee je eigen ego. Vroeg of laat keert dat (intern) tegen je. Op zijn minst wordt je er op den duur niet gelukkiger van.
  Maar… als je het (uiteindelijk) wel gaat doen, rigoreus en fundamenteel, dan ga je groeien. Je wordt meer dan een ‘persoon met een verlichtingservaring’. Je gaat het pad op van een Verlichte Meester. En dat pad is ook niet makkelijk, maar je weet nu op zijn minst wat je kunt verwachten.
  En moet ik je nog uitleggen dat het leven (ook dan) vanzelf voor je zorgt?

Losse adviezen

 • Adem. ook al heb je nog geen specifieke ademtechniek gevonden, je zult merken dat je vanzelf dieper bent gaan ademhalen. Blijf daarvan bewust totdat het natuurlijk voor je wordt. En ga er af en toe bewust naar toe in tijden van ‘lijden’.
  Bij inademen: buik omhoog, dan borst omhoog, bij uitademen: buik omlaag, dan borst omlaag.
 • Vooral in het begin: Rust! De egostaat was (en is) uitputtend. Je lichaam en geest moet echt daarvan herstellen. Dat kan wel een paar weken duren, afhankelijk van hoe druk je daarvoor was. Doe er (voor korte of langere tijd) niet meer aan mee of je loopt jezelf voorbij: je energie volgt net als alles golfbewegingen van dualiteit. Als je meer energie heb, doe er wat mee, als je minder energie hebt rust dan.
 • Tijd. Je lichaam en geest hebben tijd nodig zich aan te passen aan je nieuwe staat.
  Er moet nog van alles gebeuren, meestal verbeeld in de bewegingen van de mensen met wie je contact hebt, zoals familie en vrienden. Jij hebt tijd nodig om te wennen aan je staat en zij weerspiegelen dat.
  Soms ben je wat harder tegen de delen in jou (verbeeld door die anderen) die hardnekkig niet kunnen wennen, of kun je er zelfs (tijdelijk) afscheid nemen. Soms ben je juist wat liever. Je zult meer en meer merken dat dat vanzelf gaat.
  Alles in je illusie weerspiegelt de staat waarin je (nog) bent. En omdat jij tijd nodig hebt, heeft alles dat. Maar beetje bij beetje zal het zich vormen, gelijk opgaand binnen en buiten. Neem de tijd om te versmelten met wat geen vorm heeft.
 • Werk. Ga als zelfstandige werken of in een eigen bedrijfje waar je gemist kan worden af en toe.
 • Afspraken. Zeg zo nodig dingen af die je gepland hebt, als is het op het laatste nippertje. Als men daar moeite mee heeft weerspiegelt dat alleen de moeite die je er zelf nog mee hebt. Precies iets om mee af te rekenen!
 • De begrippen die je op je pad bent tegengekomen kun je nu gaan uitdiepen. Een van de wijste teksten naar mijn mening is de Tao Te Ching. Het ‘weten’ is er al, maar het is mijn ervaring dat het vinden van de woorden die er naar wijzen (bewustwording) ook erg prettig is.
 • Volg niet elke hunch of ingeving ‘in het nu’. Het is allemaal veel te (energetisch) complex en dat verschuift ook nog eens elk moment. Elk nu is een wereld op zich – “Verlichting is een continue wederopstanding”.
  Zeker voor hooggevoelige ego’s is het dan ook raadzaam om niet elke gevoelsbestempeling (gedachtes die je gevoel bestempelen) als waarheid te zien. Kijk meer naar patronen en golven. En probeer daar los in mee te bewegen en op te deinen.
  Golven: de dualiteit blijft bestaan voor je ego. Dein daar op mee. En als het eens stormt? Wees een rots.
  Patronen: Je illusie vertelt je (nog steeds) over deze patronen door boodschappen/signalen.
  Handel steeds sporadischer. ‘De meester doet niks en toch blijft niets ongedaan.’
 • Geduld. Niemand ‘oud’ kan je volgen. Tot je aan je eigen staat gewend bent zullen anderen die je eerder kende, dat ook niet kunnen. Gun jezelf en hun dus tijd, maar hou gerust rekening met 10+ jaar.
 • Lichaamssensaties.

Uiteraard stop je niet met ‘voelen’. Maar wat voel je dan? Wat aandachtspunten en tips.

 1. Eén manier om er naar te kijken: energie-opbouw. Als je iets voelt wat je voorheen als spanning, nervositeit, boosheid, woede of angst zou benoemen, kun je het beschouwen als een energieopbouw. Er ‘moet’ dus kennelijk iets gebeuren of er staat wat te gebeuren, waarvoor je energie nodig hebt. Je lichaam weet dat al dus dat maakt zich klaar. Laat dat gewoon komen.
 2. Je voelt anderen (dit is erg complex, 1. is net zo hanteerbaar.) Besef dat je er alleen nog bent voor anderen. Dit was uiteraard altijd al zo maar doe er nu je voordeel mee: jij hoeft niets meer. Wat je ook doet, ja of nee zeggen is precies goed…voor die ander. Dat te beseffen geeft veel lucht.
  Externe conflicten, hoewel erg vermoeiend soms,  kunnen je niet meer raken, ook al ‘speel’ je natuurlijk soms dat je geraakt wordt. (Voor de niet-verlichte lezer: lees dit niet verkeerd. Er wordt niet ‘gespeeld’, het is wel degelijk echt.)
 3. Zeker in het begin: Je verbaast je ineens over het gemak waarmee anderen ‘smijten’ met energieën: Boosheid, jaloersiteit, wantrouwen, oordeel. En ze komen driedubbel binnen. Je schilden zijn weg. De verleiding is groot om die schilden weer op te bouwen. Weersta die verleiding. Je hoeft niets. Keer om of zit stil. Adem bewust. Ga schrijven. Ga mediteren. Ga sporten. Loop een blokje om.
 4. Een tip over ziekte, aandoening of pijntjes: Gebruik informatie over wezenlijke aandoeningen zoals in Het complete handboek Reiki van Sunny Nederlof en Bas Buijs (Isbn 978-90-78560-03-6) of De Sleutel tot Zelf-bevrijding van Christiane Beerlandt (ISBN 978-90-75849-32-5).
 • Je hebt makkelijk(er) toegang tot zogenoemde paranormale gaven. Daar is niks ‘niet normaals’ aan. Deze zijn te leren door oefening, mocht het je interesse hebben.
 • “Resultaten in het nu bieden geen garantie voor de toekomst.”
  Dit lijkt een beetje op wat ik hierboven schrijf over patronen en golven, maar ik bedoel dat ‘hoe het nu is, wat je nu voelt’ niet voor de eeuwigheid is.
  Wees vooral daarvan bewust: ‘om te ervaren’ kun je waarheid hechten aan alles wat je wilt, maar besef ten diepste dat niets waar is. Illusie in Illusie in Illusie. Het lijkt het één te zijn, maar dan blijkt het het andere te zijn. Denk je. Maar nee dus. Er is nog een derde mogelijkheid. Wacht…! Een vierde, een vijfde mogelijkheid! En de tijd gaat verder. Met elke seconde veranderen al weer zoveel variabelen dat….. nou ja, zie boven.

Tot slot: kom gerust eens langs als je het eens lastig hebt of gewoon uit interesse. Ik bijt niet – je hoeft je (verlichting) niet te bewijzen – je bent en blijft gewoon een mens.

Imperfectie is de vonk des levens.

X

Johan

Reacties zijn gesloten.